Hírek

Az EU-koordináció hazai szívében jártunk

2024.03.22.

Március 21-én a Nemzetek Európája Karrierprogram idei évfolyamát is vendégül látta az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma.

Az EU-koordináció hazai szívében jártunk - 240321 EUM latogatas1 scaled
Az EU-koordináció hazai szívében jártunk - 240321 EUM latogatas3 scaled
Az EU-koordináció hazai szívében jártunk - 240321 EUM latogatas4 scaled

A látogatás helyszíne a Minisztérium EKTB-terme (Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság) volt, ahol Dr. Biró-Kerekes Anna főosztályvezető asszony az EU koordináció rejtelmeibe, vagyis az uniós dossziékkal, ügyekkel, szakpolitikai kérdésekkel kapcsolatos egységes magyar álláspont kialakításának komplex folyamatába vezette be a hallgatóinkat.
Ezt követően Magyarország Európa Unió melletti brüsszeli Állandó Képviseletéről Lakatos Márk személyzetpolitikáért és intézményi ügyekért felelős szakdiplomata kapcsolódott be a beszélgetésbe online, képernyőn keresztül. Bemutatta a brüsszeli magyar képviseletek (bilaterális nagykövetség, NATO képviselet, EU Állandó Képviselet) feladatmegosztását, ezen belül is kiemelten az uniós intézmények mellett működő Állandó Képviselet munkáját.
Az előadások után izgalmas beszélgetés is kialakult hallgatóink kérdései nyomán.
Teljes képet kaphattunk az uniós érdekérvényesítés menetéről az egységes magyar álláspontok születésétől, kialakításától kezdve, annak hazai koordinációján keresztül egészen azok brüsszeli képviseletéig. Ezúton is köszönjük az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának és a brüsszeli Állandó Képviseletnek, hogy ez a látogatás megvalósulhatott!