Rólunk

  Célunk
 • Programkabinet
 • Hallgatóink
  Sikereink
  Média
  Kapcsolat

Célunk

Erősítsük együtt Európát!

A Nemzetek Európája Karrierprogram:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Igazságügyi Minisztérium (IM) közös, 2020 szeptemberében indult, munka mellett is elvégezhető, egy éves európai uniós képzése, amely elméleti és gyakorlati szakmai felkészítést nyújt az európai közszolgálatra, valamint az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) nyílt versenyvizsgájára.

Célunk az, hogy növeljük az európai uniós intézményeknél sikeresen pályázó és elhelyezkedő, Európa és Magyarország ügye iránt egyaránt elkötelezett, idegen nyelveken jól beszélő megfelelő szakpolitikai ismeretekkel rendelkező magyar szakemberek számát.

Kiemelten fontos Magyarország hatékonyabb uniós érdekérvényesítésének erősítése és olyan szakemberek képzése, akik rendelkeznek a magyar közigazgatáson belül is szükséges és hasznosítható intézményi, jogi és nyelvi ismeretanyaggal.

Az uniós elméleti és gyakorlati ismeretek átadásán túl kiemelt célunk a Nemzetek Európája Karrierprogram végzett hallgatóival való kapcsolattartás, és ennek a világra nyitott, szakmai kapcsolati hálónak a folyamatos bővítése.

Programkabinet

 • Prőhle Gergely

  programigazgató

  Prőhle Gergely
 • Fernbach-Czibók Zsuzsanna

  szakmai vezető

  Fernbach-Czibók Zsuzsanna
 • Dr. Bólya Boglárka

  IM delegált tagja

  Dr. Bólya Boglárka
 • Mikó Tamara

  képzésszervezési vezető

  Mikó Tamara
 • Fekete Nóra

  képzésszervezési koordinátor

  Fekete Nóra

Hallgatóink

A 2022/2023-as „Liszt Ferenc évfolyam

A Nemzetek Európája Karrierprogram harmadik évfolyama névadójának Liszt Ferencet választotta. A zeneszerző olyan kiváló hírű európai polgár volt, aki képes volt arra, hogy a kultúra nyelvén szóljon az emberiséghez és a művészeteken keresztül építse az európai polgárság ma is virágzó egységét. Határokat és nemzeteket átívelő munkássága inspirálja a Nemzetek Európája Karrierprogram 2022/23-as évfolyamát. Az évfolyam célja, hogy méltó legyen a művész nagyságához, és egyénileg és kollektíven is hozzájárulhassanak Európa éltetéséhez.

Hallgatóink - Csatolmany 0. 1
III. évfolyam (2022/23)

ALUMNI

A képzés befejezése után is folyamatos kapcsolattartásra törekszünk végzett hallgatóinkkal. Várjuk visszajelzéseiket az EPSO-vizsgáikról, számítunk továbbra is aktivitásukra a Messzelátó blogon való publikálástól kezdve az Európa Klub rendezvényeken való részvételüket illetően, számos más programunkba is bevonjuk őket, megosztjuk velük az adódó szakmai álláslehetőségeket, uniós híreket is.

Célunk elősegíteni, hogy a képzés során összekovácsolódott, lelkes, inspiráló, a világra nyitott közösség szakmai és baráti kapcsolatai megmaradjanak, és ez az európai uniós érdeklődésű kapcsolati háló az újabb évfolyamokkal folyamatosan bővüljön.

I. évfolyam (2020/2021): „Antall József évfolyam

A képzés első, Antall József volt miniszterelnökről elnevezett évfolyamát 47 fiatal végezte el.

Hallgatóink - Csatolmany 1. 1
I. évfolyam (2020/21)

II. évfolyam (2021/2022): „Mádl Ferenc évfolyam”

A második évfolyam Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt választotta névadójául. Ők 17-en tettek eleget a követelményeknek, és fejezték be sikeresen a Programot.

Hallgatóink - Csatolmany 2.
II. évfolyam (2021/22)

Sikereink, büszkeségeink

A Nemzetek Európája Karrierprogram résztvevői közül az EPSO versenyvizsgáján eddig 2 fő tett sikeres vizsgát, további 5 fő eredményre vár. (Reméljük, ez a szám hamarosan nőni fog, mert idén végre újra tartanak AD5-ös szintű EPSO-vizsgákat.)
Eddig végzett hallgatóink közül többen dolgoznak már Brüsszelben uniós intézménynél vagy magyar képviseleten, illetve a hazai közigazgatásban kifejezetten uniós területen.

Sikereink, büszkeségeink - IMG 9185

Uniós intézménynél, ill. brüsszeli képviseleten:

 • Demény Renáta (2020/2021-es évfolyam): sikeres EPSO-vizsga, pozíció az Európai Parlament Fordítói Főigazgatóságán;
 • Enyedi László (2020/2021-es évfolyam): 2021 őszén 3 hónapos nemzeti szakértői pozíció az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatóságán (Directorate-General for Structural Reform Support, REFORM);
 • Kovács-Dobák Géza (2020/2021-es évfolyam): 2022. október 1-jétől nemzeti szakértő az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságán állami támogatási szakterületen, sikeres Contract Agent Selection Tool (CAST) belső versenyvizsga;
 • Neubauer Sándor (2020/2021-es évfolyam): 2022. október 1-jétől nemzeti szakértői gyakornok az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságán (AGRI)
 • Szakmáry Bálint (2020/2021-es évfolyam): a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara brüsszeli képviselője;
 • Szikszai Diána (2020/2021-es évfolyam): 2021. május 1-jétől belügyi szakdiplomata Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén Brüsszelben;
 • dr. Tüttő Péter (2020/2021-es évfolyam): politikai tanácsadó a Polgári Magyarországért Alapítvány Brüsszeli Képviseletén;
 • Ladányi Ármin (2021/2022-es évfolyam): 2023. március 1-jétől 1 éves kiküldetés Brüsszelben az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Zrt. megbízásából;
 • Pethő Marcell (2021/2022-es évfolyam): 2023. március 1-jétől 5 hónapos Blue Book gyakornokság az Európai Bizottságnál, valamint részvétel a European Leadership Programban;
 • további egy hallgató dolgozik Brüsszelben a 2021/2022-es évfolyamból, aki szintén sikeres EPSO-vizsgát tett.

Pályázatokon elért eredmények

 • Pethő Marcell, a 2021/2022-es második évfolyamunk hallgatója, 3. helyezést ért el az Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője által kiírt, több mint negyedszázados múltra visszatekintő európai uniós témájú országgyűlési pályázaton. A „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel meghirdetett pályázat eredményhirdetésére 2022. márciusban az Országház Delegációs termében került sor.
 • Pethő Marcell és Felde Bence, a 2021/2022-es második évfolyam résztvevői az első két helyen végeztek a Külügyi Műhely Alapítvány által meghirdetett, „A közép-és kelet-európai országok, és Oroszország, valamint a Balkán régió országai COVID-19 pandémiára adott politikai és gazdasági válságkezelési gyakorlatai” című pályázatán.

Média

Képzésindító 2022. szeptember

Képzésindító 2021. szeptember

Ludovika TV +Hallgató: Nemzetek Európája Karrierprogram – tapasztalatok és tervek – beszélgetés Győri Enikő EP képviselővel és Cseke Bence résztvevővel

Ludovika TV Kitekintő: Nemzetek Európája Karrierprogram –  beszélgetés Szent-Iványi István volt nagykövettel, EP képviselővel és Erdélyi Zsófia résztvevővel

Kapcsolat

Központi e-mail cím:

nemzetekeuropaja@uni-nke.hu

Telefonszám:

+36 1 432 9000/20273

Social media:

Facebook és Instagram

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.

Kapcsolat - Ludovika%20Campus%20t%C3%A9rk%C3%A9p