Hírek

Az Európai Unió Washingtonból nézve

2022.12.01.

Vajon hogyan látják az Európai Unió (EU) belső útkeresését és külpolitikai fellépését a világpolitikai porondon az Egyesült Államokból? Az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének (STI) meghívására Kevin Roberts a Nemzetek Európája Karrierprogram Európa Klub című eseményén nyújtott betekintést a republikánus, konzervatív külpolitikába a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában november 30-án. A rendezvényt megnyitó beszédében az STI igazgatója, Prőhle Gergely kiemelte: az elismert amerikai történész aktívan és dinamikusan részt vesz az észak-amerikai közpolitika alakításában.

Az Európai Unió Washingtonból nézve - 9 az eu washingtonbol nezve 2022 2
Az Európai Unió Washingtonból nézve - 2 az eu washingtonbol nezve 2022 2
Az Európai Unió Washingtonból nézve - 3 az eu washingtonbol nezve 2022 2
Az Európai Unió Washingtonból nézve - 4 az eu washingtonbol nezve 2022 2
Az Európai Unió Washingtonból nézve - 5 az eu washingtonbol nezve 2022 2
Az Európai Unió Washingtonból nézve - 7 az eu washingtonbol nezve 2022 2
Az Európai Unió Washingtonból nézve - 6 az eu washingtonbol nezve 2022 2

„A 21. században államainkat ugyanazok a szintek veszélyeztetik: elsősorban a felettünk álló nemzetközi szervezetek, másodsorban azok a szubnacionális mozgalmak, amelyek erodálják a nemzetállamok függetlenségét” – hangsúlyozta vitaindítójában Kevin Roberts, aki rámutatott: „Mindezért csak nagyon kevés nyugati ország áll ki akkora bátorsággal, mint ahogyan a magyarok.”

Az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Ökrös Oszkár az amerikai történész szavaira reflektálva kifejtette: 2007 és 2014 között az európai eliten belül történt egy olyan változás, amelynek során a baloldali eszmék hatalma többségbe került.

Kevin Roberts előadását elemezve az NKE Eötvös József Kutatóközpont Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője úgy fogalmazott: minden attól függ, ki, hogyan, honnan nézi az Európai Uniót. Mártonffy Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államok két nagy pártját két-két tábor határozza meg, így az amerikai külpolitika legalább négy irányból formálódik.

Az esemény záróbeszédében a Miniszterelnök Politikai Igazgatói Irodáját vezető helyettes államtitkár rámutatott: Magyarország szempontjából fontos az európai együttműködés sikere. „Amiben mindenki egyetérthet, hogy az EU túlságosan is politikai viták terévé vált, azonban ez egy nyitott játék és rajtunk múlik, hogyan alakítjuk Európa jövőjét”. Ugrósdy Márton leszögezte: uniós szinten a magyar kormány mindig ki fog állni a történelméből fakadó értékekért, és ehhez meg is van a belpolitikai felhatalmazás. „Az emberek dönthetnek arról, hogy milyen országban és Európában szeretnének élni, és milyen Európai Uniót szeretne a magyar kormány. Ugyanakkor elkötelezettek maradunk az EU irányába” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Szerző: Pap Melinda

Kép: Szilágyi Dénes