Hírek

Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata

2023.05.02.

Április 25. és 27. között, a jól sikerült tavalyi tanulmányút után, immár másodszorra látta vendégül Győri Enikő EP-képviselő, a Nemzetek Európája Karrierprogram oktatója a Karrierprogram csapatát, elsősorban az idei, harmadik évfolyam hallgatóit, de velünk utaztak még páran a korábbi évfolyamainkból, akik eddig nem tudtak élni a lehetőséggel!
A három nap során igazán sűrű programban volt részünk: jártunk Magyarország EU melletti brüsszeli Állandó Képviseletén, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségére készülve betekintést kaptunk a Tanácsban az elnökségi feladatokba, Győri Enikő képviselő asszony pedig az Európai Parlamentben fogadott minket, és avatott be bennünket az Európai Parlamenti képviselők munkájába. Az Európai Bizottságnál Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztosunk kabinete mesélt az aktuális külpolitikai ügyekről, és adott praktikus tanácsokat az uniós állásokkal kapcsolatban. Nagyon örültünk, hogy a már Brüsszelben dolgozó végzett hallgatóinkkal is találkozni tudtunk az egyik este, akik kötetlenül, finom belga sörök társaságában avatták be az idei évfolyam hallgatóit a brüsszeli munka rejtelmeibe! Jó volt így együtt látni a régi és mostani hallgatóinkat!
És hogyan élték meg mindezt a hallgatók? Beszámolók az út résztvevői tollából:

Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 1899
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - 1682615445422
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - 1682615445563 scaled
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 8872 scaled
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 20230425 165550 1 scaled
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - 343264466 1969832776698540 8346295443556408069 n
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 1966
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - 1682615445271 scaled
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 20230425 122951 1 scaled
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 1963
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - 1682615445258 scaled
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - 342232825 585285823577612 3077816962910670699 n
Idén is Brüsszelbe utazott a Nemzetek Európája Karrierprogram csapata - IMG 1940 rotated

Jakubecz Viktória beszámolója:

„Nem túlzás azt állítani, hogy a Nemzetek Európája Karrierprogram leginkább várt programja volt a Brüsszeli látogatás, amelyre Győri Enikő képviselőasszony invitálta meg kis csapatunkat! Nem az első utazásom volt az Európai Unió központjába, de bizonyosan a legemlékezetesebb!A programszervezés kiválósága okán járhattunk az uniós döntéshozatal minden egyes szereplőjénél (Tanács, Parlament, Bizottság), így az addig csak képeken látott intézményi logókat immáron az épületeken magukon pillanthattuk meg. Tapasztalhattuk, hogy a képzés során az egymástól funkciójukban oly távol állónak tűnő szervezetek fizikailag egymáshoz milyen közel helyezkednek el. Az intézmények mindegyikében kedvesen fogadtak bennünket, és a képzés keretében már megszerzett tudáson túl is tudtak újat mondani. A közeli zárás okán kevés idő maradt a Parlamentáriumra, pedig az interaktív és szórakoztató múzeum könnyen befogadható módon teszi elérhetővé az információkat az odalátogatóknak, így nem érdemes kihagyni az amúgy ingyenes, magyar nyelven is elérhető tárlatot. A főbb uniós szervezeteken túl jártunk a Bruegel Intézetben és Magyarország Állandó Képviseletén is, ahol számos hasznos tanáccsal és tippel lettünk gazdagabbak. Esti vacsora keretében pedig találkozhattunk a már kint dolgozó Alumni-hallgatókkal, akik elmesélték kijutásuk és boldogulásuk történetét.

Ha pár szóval kéne jellemeznem Brüsszelt, azt mondanám, hogy kulturális sokszínűség. Ez az a jellemzője a városnak, ami sétatávolságon belül szemmel látható és szinte ledönti az embert a lábáról a maga hirtelen változatosságával. A szállásunk Anderlecht városrészben volt, annak viszont egy olyan részén, ahol az ember úgy érezte, hogy egy arab városba látogatott el, kezdve a megvásárolható kecskefejtől, a burkán át a helyi KFC-ig, vagyis AFC-ig (Arabian Fried Chicken). Bő negyedórányi sétára már a főtéren hömpölygő selfiző turista tömegek között vesztünk el, végül pedig fél órányi sétatávolságra a „brüsszeli buborékba” értünk, és a turistákat felváltották az öltönyös, kosztümös bürokraták. A bőséges szakmai program mellett maradt egy kis szabadidő is, így a szeles és hűvösebb időjárás sem tántorított el minket attól, hogy felfedezzük a várost kis csapatokban, vagy kimetrózzunk az Atomiumhoz egy-két képkocka erejéig.

A Nemzetek Európája Karrierprogram célja, hogy minél több magyar kerüljön be a „brüsszeli buborékba”, így most egy kis kóstolót kaphattunk a szakmai tanulmányút keretében. Köszönjük a szervezésben résztvevőknek a munkájukat és Programigazgató úrnak a Nemzetek Európája Karrierprogram megteremtését és működtetését!”

Vaszkó Anna beszámolója:
„Való igaz. Régóta vártuk már ezt a pár napot, talán egészen azóta, hogy a képzésindító hétvégénkről, Visegrádról mind hazaérkeztünk. Vártuk a következő hasonló alkalmat. Tudtuk, hogy csapatunk minőségi időt tud majd újra együtt tölteni, mélyreható beszélgetéseket folytatni a programokban gazdag, brüsszeli forgatagban eltöltött hosszú napok végén. Volt is miről társalogni, intézményi látogatásaink élményei egy-egy páratlan belga sör mellé kitűnő témául szolgáltak.
Szerda délelőtt Magyarország Állandó Képviseletén Molnár Katalin nagykövet asszony, helyettes állandó képviselő és Beszteri Zsuzsa szakdiplomata vitathatatlan professzionalizmussal vezettek be minket az ÁK szerepkörébe, az elnökségi felkészülés munkálataiba, és különböző gyakornoki lehetőségekbe, majd válaszoltak a résztvevőkben felmerült ezernyi kérdésre.
Utunkat a Tanács Európa Épületében folytattuk. A homlokzatot az Európai Unió megannyi országában restaurált vagy lebontott épületekből származó, felújított fa ablakkeretek összessége alkotja, megtestesítve az EU híres mottóját: „Egység a sokféleségben”. Tulajdonképpen az idei Liszt-évfolyam is erről tanúskodik: különböző helyekről, különböző háttérrel érkeztünk, célunk mégis ugyanaz.
A Bizottság látogatása is egyedülálló lehetőséget biztosított számunkra, hiszen társaságunkat Horváth Szabolcs vezetésével Várhelyi Olivér magyar biztos kabinetje fogadta. A találkozás során szó esett bővítéspolitikáról, a nyugat-balkáni csatlakozási tárgyalásokról, Törökország és Ukrajna helyzetéről, a kabinet működéséről, valamint egyéni karrierutakról is.
Tanulmányi utunk során értékes és érdekes információkkal gazdagodtunk, megismerkedhettünk különféle uniós karrierperspektívákkal, valamint szerteágazó kapcsolatokat építhettünk Brüsszel szívében.
A szervezőknek lelkiismeretes munkájukat, Győri Enikő képviselő asszonynak és Prőhle Gergely programigazgató úrnak pedig a meghívásunkat köszönjük!”

Bakkay Levente beszámolója:
„2023. április 25. és 27. között Győri Enikő európai parlamenti képviselő asszony jóvoltából lehetőségünk nyílt a főbb brüsszeli uniós intézmények körbejárására, és első kézből szerezhettünk tapasztalatot az uniós ügyek működéséről. A szakmai vonal mellett természetesen közösségi programok is színesítették a palettát, ezzel is garantálva, hogy a három napos utazás feledhetetlen élményekkel és szorosabb évfolyamon belüli kötelékekkel záruljon.
Habár minden program rendkívül hasznos ismeretekkel ruházott fel minket, számomra a program legkiemelkedőbb része a csütörtök délelőtti bizottsági látogatás volt, melynek során Várhelyi Olivér biztos úr kabinetjének több tagjával volt szerencsénk konzultálni a bővítéspolitikát érintő újdonságokról, illetve a kabinet mindennapi munkájáról. Ezekből a személyes beszámolókból egy tisztább kép tárult elénk arról, milyen is részleteiben az uniós munkavégzés, és kaptunk tippeket arra vonatkozóan is, hogyan tudnánk ebbe a „brüsszeli buborékba” mi, a képzés résztvevői is bekapcsolódni.
Véleményem szerint, a három napos tanulmányút méltó megkoronázása volt a kilenc hónapot felölelő Karrierprogramnak, hiszen a korábban elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretek mellett átfogó képet kaptunk arról is, milyen lehetőségek és kihívások várhatnak ránk uniós tisztviselőként. Ez a kivételes lehetőség minden bizonnyal többletmotivációt fog adni mindannyiunk számára, hogy a hátralevő képzési időtartamot minél eredményesebben abszolváljuk, illetve hogy az EPSO vizsgákon sikeres teljesítményt nyújtsunk.”

Szerző: Jakubecz Viktória, Vaszkó Anna és Bakkay Levente