Hírek

Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is

2021.09.09.

Ígéretes szakmai pályafutásuk kezdetén térnek vissza az iskolapadba az uniós versenyvizsgára felkészülni a Nemzetek Európája Karrierprogram hallgatói. Egyetemünk rektora arra biztatta őket: jelenlétükkel és a munkájukkal színesítsék majd Európát, benne Magyarországot.

Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 11 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 1 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 2 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 8 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 6 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 10 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 5 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 3 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 4 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 7 nep tanevnyito 2021 2
Utat kell találni a brüsszeli folyosókon túl a szakpolitikák között is - 9 nep tanevnyito 2021 2

Összesen 19 hallgató kezdi meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Igazságügyminisztérium közös képzése, a Nemzetek Európája Karrierprogram II. évfolyamán. A résztvevők korábban Visegrádon már találkoztak, ahol lefektették saját együttműködési kartájukat – mondta el Prőhle Gergely, a Nemzetek Európája Karrierprogram programigazgatója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépület Széchenyi István Dísztermében rendezett, szeptember 9-ei tanévnyitón. Mint megtudtuk, a hallgatók szoros versenyben Mádl Ferencet választották az évfolyam névadójának.

Koltay András, egyetemünk rektora abban a reményben nyitotta meg a Nemzetek Európája Karrierprogram II. évfolyamának tanévét, hogy azon végig személyesen vehetnek részt a hallgatók. Mint mondta, a személyesség elengedhetetlen feltétele a sikerességnek. Kiemelte azt is, hogy az egyetem legfőképpen a hallgatók kiválóságából tud építkezni. Abban az időszakban, amikor a hazai felsőoktatás új utakat keres, minden intézménynek szüksége van olyan extra vállalásokra, amelyek túlmutatnak a hagyományos képzésen és odavonzzák a kiváló hallgatókat. A Nemzetek Európája Karrierprogram ilyen, hiszen kicsit kötetlenebb, gyakorlatiasabb, jobban elrugaszkodik a bürokratikus képzésektől. A program segítségével így olyan kiváló képességű hallgatók töltenek el időt az egyetem falai között, akik nem a gimnáziumi padsorokból jönnek, hanem ígéretes szakmai pályafutásuk kezdetén térnek vissza.

Visegrád kapcsán, ahol a hallgatók már találkoztak, a rektor elmondta: szimbolikus ereje van annak, hogy ott 1335-ben találkozott a cseh, a lengyel és a magyar király. Olyan békét és gazdasági szövetséget hoztak létre, amelybe nem nehéz belelátni az Európai Unió előképét. De ugyanígy szimbolikus hely tanulmányaik helyszíne, a Ludovika is, amely nemcsak a katonai függetlenségre törekvő Magyarország szimbóluma, de a környezetében megtaláljuk az európai egység finom jeleit is. Ilyen a közepes magyar kadét, de kiváló horvát író, Miroslav Krleža szobra vagy Guido Romanelli alezredes emléktáblája, aki 1919-ben magyar katonákat mentett meg a Tanácsköztársaság terrorja elől. Ezek a szimbólumok teljes súlyukkal mutatják meg programban résztvevők számára a felelősséget. Hiszen a feszes szakmai program nem csupán arra való, hogy felkészítse a hallgatókat az európai versenyvizsgára, azaz kinyissa előttük az európai munkavégzéshez vezető kaput. Fontosabb az a cél, hogy az itt végzett hallgatók jelenlétükkel és a munkájukkal színesítsék Európát, benne pedig Magyarországot.

Varga Judit igazságügyminiszter megnyitó beszédében arra figyelmeztetett, hogy sosem egyszerű a magyar diplomata sorsa Brüsszelben. Ma a legfontosabb céljaink egyike ott, hogy meg tudjuk magyarázni a magyar álláspontot akkor is, ha mi gyakran az általánosnál erősebben fogalmazzuk meg a véleményünket. A tagállamok polgárai minden ellenkező híresztelés ellenére kíváncsiak arra, hogy mi rejlik egy-egy magyar döntés mögött. A kormányzatnak ezért olyan szakemberekre van szüksége, akik nemcsak a parlamenti folyosókon, hanem a szakpolitikák között is utat találnak.

A miniszter kiemelte: a Nemzetek Európája Karrierprogram kurzusai során olyan elméleti és gyakorlati tudást kapnak a résztvevők, amely kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy elhelyezkedjenek bármilyen uniós területen a hazájuk szolgálatában. – Lehet egyszerre patriótának lenni, és európainak – hangsúlyozta ennek kapcsán Varga Judit. De fel kell készülni, mert a tiszta szív és józan ész néha nem elég a tárgyalásokon, így alulmaradunk tapasztalat, vagy magabiztosság hiányában. „Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény” – idézte a miniszter Deák Ferencet. Ugyanakkor európai példák sora mutatja, hogy ez a küzdés sikert is hozhat. Magyar kezdeményezésre került az európai értékek közé a kisebbségek védelme. Magyar kezdeményezésre fagyasztotta be az EU a cianidos, így rendkívül mérgező bányatechnológiák használatát. Magyar mintára tette lehetővé a válság után a bankok és multinacionális cégek adóztatását a közösség. Elkötelezettséggel és magabiztossággal tehát igenis lehet magyar kezdeményezéseket elfogadtatni Európával.

Szerző: Sarnyai Tibor

Kép: Szilágyi Dénes